top of page
Търсене

4 Драйв Ефекта за Китара Които Трябва Да Пробвате


В ранен или късен етап от пътя на всеки китарист се стига до момента в който ти се иска да има "жица" . Чистия сигнал вече не е достатъчен. Искаш нещо, с което да звънят power акордите по нов начин. Или пък учиш сола и ти трябва стабилен тон, за да изпъкнеш?

 

Днес ще ви дам четири страхотни примера ако сте си наумили да вземете нов драйв педал. А какво точно е драйв? Накратко, ефект за китара,който симулира усилвател "ръба на силите си" : gain врътката на 10. От АC/DC до Metallica и Stevie Ray Vaughan. Всички го ползват. Яката "жица" се постига с един или няколко драйва стакнати един върху друг.


Ако влезете в секция за драйв педали в Thomann.de, ще намерите близо 360 модела...абсолютно безумие. Има толкова много разновидности с различни характеристики, че човек може да се изгуби веднага. Не мисля, че има човек на земята, който ги е пробвал всичките. Лек драйв, повече средни в сигнала, повече transparent overdrive...каквото и да е това, никой няма точен отговор. Разновидности колко си поискаш.


За наше щастие имаме невероятен магазин в София, който предлага изключително голямо разнообразие от ефекти за китара и може значително да смалите списъка според бюджета и тонът, който търси ухото ви. Това е Music Division. Прекарал съм известно време там и ще споделя с вас моите топ предложения. (Не всички предложения могат да бъдат закупени оттам)


 

1. Wampler Tumnus Overdrive V2


Tumnus е доста чист овърдрайв. Базиран е на Klon : легерданият ефект, от който са създадени само 1000 бройки и са изключително редки.


Tumnus е доста straightforward : Gain, Treble , Volume. Нищо повече. Тонът му е страхотен за по-леки неща като блус, поп и соул. По-среднист е като цяло и един от моите фаворити. Цена : 291лв. Може да го закупите тук . 

2. JHS Pedals Morning Glory V4


Преди известно време бях "на лов" за нов драйв педал и пробвах сигурно около 40. Morning Glory V4 определено се открои. Има нещо в тонът, който изкарва от китара. Нещо което "те дърпа" и те кара да свириш още и още. Ако търсите наистина отличаващ се драйв, то това е страхотно начало. С телекастер ще се чувства като у дома си!


Има вградени две драйв вериги : едно с малко и една с много гейн. Аз лично съм голям фен на тази с малкия гейн. Може да покриете доста различни стилове с него. Пак е по-среднист, нещо към което клоня винаги, но това си е до вкус. Може да го пробвате в Music Division (задължително през лампов усиллвател) или да го поръчате тук. Цена : 449лв 

3. FULLTONE OCD V2

FULLTONE OCD V2 е ефект доказал се през години. Един от най-видните ни китаристи Ангел Дюлгеров (Любо Киров, Михаела Маринова, музикален продуцент на Лили Иванова и др. ) го използва в много голяма част от песните, по които работи. Тонът е "мазен" , "дращи" и е разпознаваем.

Може да направите баланс между dry/wet сигнала и да сложите точно колкото искате от него във вашата верига. И той е доста среднист (ей, голяма мания с тея среди) . Трябва да се пробва на място. Китарата придобива друго измерение с него. Може да го закупите тук Цена : 331лв


 


4. Strymon Sunset Dual OverdriveМоят абсолютен фаворит сред драйвовете. Тук вече влизаме в много сериозна територия. Може всичко от лек крънч до огромен драйв, с който да запълните цялото място в микса. Няма стил който да не може да покрие. В него има цели шест вериги, които могат да бъдат конфигурирани по близо 30 начина! Наличен е и вграден Noise Suppressor, който премахва непреиятния шум от гейна, присъстващ в почти всички ефекти от подобен тип. Поддържа и миди със специален кабел и опция за запазване на до 300 пресета! Има 3 драйв опции от лявата страна и три от дясната . Могат да се комбинират А+Б, Б+А или А и Б паралелно.


От лявата страна (А) има три режима . Germanium, Texas и Treble.


Germanium има силно изразени високи и средни честоти и наподобява доста Tubescreamer веригата. По-изнесено звучи. Не смятам, че е подходящ за всяка китари, защото някой инструменти по начало имат доста високи честоти и комбинацията не е особено приятна.


Texas е класически драйв който ползвам постоянно. Идеален за сола, акорди, всичко. Прост и ясен с невероятен тон. Няма как да сбъркате с него.


Treble е доста специфичен режим, където остават само средите от китарата. Нещо като LPF и HPF филтри в едно. В контекста на цял микс при запис би бил доста полезен. За на живо може да избута по уникален начин китарата напред.


От дясната страна (Б) са останалите три режиме : 2 Stage, hard и JFET


Тук вече отиваме към доста сериозния драйв. 2 Stage е верига за доста по- тежки неща с много гейн и голям състейн. Звучи изключително музикално и не товари ухото като някой high gain драйвове. Най-често го ползвам в комбинация с Texas (A) и нещата просто "светват".


Hard е режим, в който се изсипва всичкия възможен гейн в усилвателя ви. Това вече е наистина яката "жица" . От рок до метал до пънк : може всичко


JFET e clean boost. Дава чист гейн на сигнала ви и добавя цвят. Най-често го комбинирам с лек драйв от лявата страна и ефекта е изключително приятен.


Това е най универсалният овърдрайв, който съм срещал някога. Няма тон, който да е в главата ви и да не може да го заковете с него. Неслучайно това е точно моето попълнение на педалбордът ми. Може да го закупите тук Цена : 684лв 

Светът на китарните ефекти е необятен. Изборът се увеличава с всеки изминал ден и това наистина усложнява нещата. Но пък за това може да намерите точния тон, който гоните. Предложенията днес бяха базирани на моя опит със всякакви ефекти и сведох списъка до четири. Надявам се тази статия да ви е била от полза. Този пост не е спонсориран от Music Division.


В следващата част ще ви запозная с някои изключителни бутикови драйв ефекта.
До нови срещи

Г. Пармаков

106 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page