top of page
Търсене

Четири Безценни Съвета При Избор на Китара

Изборът е голям, но как да отсеем добрия инструмент от лошия?

Ето няколко основни съвета да спестим главоболията до минимум.

Влизате в музикален магазин. Пред вас се извисяват на стената по 30-40 китари. Чудите се откъде да започнете? Е, и аз съм бил така дълго време.

Принципите са общо взето същите и за акустична, и за електрическа китара при тяхното отсяване.
1. Проверете дали е удобен грифа


Звучи лесно, но не е, ако нямате известен опит и не сте пробвали доста китари. След като хвана инструмента, обръщам на първо място внимание на това дали дланта ми се плъзга лесно по грифа. Ако усещам съпротивление, веднага връщам китарата, откъдето съм я взел. Добрият инструмент не се съпротивлява, той те кара да звучиш страхотно и те допълва. Нон-стоп "ходя" нагоре-надолу по грифа. Грифът трябва да е удобен при смяната на акорди, барета, и т.н. Класическите китари имат изключително широки грифове и не са удобни за изпълняването на парчета. За това винаги препоръчвам или акустична с метални струни, или електрическа, където грифът е значително по тесен и акорди се хващат далеч по-лесно.


2. Проверете ключовете (тунерите)


От промяната в температурите китарите се разстройват (ок без тези с Floyd Rose, но това е друга тема) . Налага се поне веднъж на ден да настройвате инструмента, независимо от това дали е седял цял ден на стайна температура. Хубавите ключове са важен фактор при избора, защото колкото по прецизни са те и направени с по-хубави материали, толкова по-малко ще се налага да настройвате. Често се случва разстройване от лошите ключове при бендване (особено на трета струна)


Съотношението (колко прецизно се въртят) ключовете също не е за подценяване. За да достигнете определен тон, трябва да можете с определен натиск да достигнете до тона, който търсите при въртенето. Евтините ключове са неточни и изнервянето с тях е гарантирано. Мислиш си, че ти трябва още малко докато настроиш струната, но се оказва , че това няма общо с реалността и се почва едно гадаене колко точно трябва да се довърти. Това ще рече, че непрецизните ключове имат съотношение 1:4, 1:6 1:8 . Ако търсите кеф дори и при настройването то определено се насочете към такива със съотношение 1:12 :1:14 и нагоре.. На моите китари ползвам марките Gotoh, Grover и Yamaha, където съотнощението е 1:18.3. Проверете прагчетата


Усещате ли неприятно триене когато си движите ръката по грифа, бодене? Ако не шлифовани както трябва, те спират в ръката ви и затрудняват свиренето. Този проблем го срещам много често при Fender Squier серията от най-ниския клас. Ако прагчетата са на добро ниво, ръката ви би трябвало сравнително лесно да се движи нагоре и надолу. Проверете как се бендва след 12-то прагче. Заглъхва ли звука? Или може би звучи странно? Най-вероятно китарата е за лютиер и левелиране. Или пък просто сетъп с нови струни. Двата основни типа прагчета са никел и стомана. Бих казал, че всички китари на българският пазар са с никелови. Те имат неутрален тон, докато стоманените са по къстъм и са по-ярки. Основната разлика между двата типа е в тяхната издръжливост. Стоманата е доста по-издръжлив метал и рефрет се налага да се прави след доста по-дълъг период, сравнено с никела. Под рефрет разбираме изцяло смяна на прагчетата след тяхното износване.

4.Електрониката


При изборът на електрическа китара, електрониката е един от основните фактори. Първия тест, който аз правя след като включа инструмента в лампов усилвател , е дали всичко работи. Проверявам дали всички позиции на суича, който сменя различните комбинации от адаптрите, работи. Проверявам дали има шумолене при въртенето на волюм и тон контролите. Ако има, то вероятно трябва да се напръскат потенциометрите или да се сменят.


А ето я и най-важната част от този съвет: правилния избор на адаптери.

Адаптерите (pickups) са голяма част от тона на китарата. Трите най-разпространени вида са single coil, humbucker и P90s. Single coil са тези, които са три успоредно разположени един до друг. Представете си звукет на Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton. Те ползват китари с такива адаптери. Универсални са и са приложими в много стилове като поп, соул, блус, рок и много други. Суича позволява смяната между различните комбинации между single coil адаптерите.
Другия тип е humbucker . Там имаме само два адаптера, но с по различен звук. Gibson Les Paul и ES-335 ползват такива например.Тези "кутийки" са в основата на рок и метъл музиката. Там се ползват китари именно с такъв тип. Пак са универсални, но имат различен тембър от предишния тип. Тонът е по-плътен, по-мощен, различен сам по себе си. В никакъв случай не означава, че са по-добри от single coil. Видни преставители на този тип са Joe Bonamassa, Slash, B.B. King, Eddie Van Halen, Jeff Beck и много други.


Третия тип е P90s. Те са хибрид между single coil и хъмбъкър. Ползват много в кънтрито, където най-любимият ми пример е Chris Stapleton със своя Fender Jazzmaster. в песента Tennesse Whiskey Звукът е доста спефицичен, страхотни са за рок според мен.

Финални думи


Както виждате, факторите при избора на инструмент са много. Ако следвате тези съвети, вероятността да се озовете с добра китара значително ще се увеличи.


И все пак, при нужда винаги може да се свържете с мен за Консултация при избор на инструмент . 

До нови срещи

Г. Пармаков

148 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page